June 21, 2020

Geachte heer / mevrouw,

In 2015 volgde ik mijn hart en zegde ik mijn vaste baan op om in Oost-Afrika aan de slag te gaan als freelance journalist. Eenvoudig was het zeker niet, maar in korte tijd veroverde ik mijn plaats als bevlogen multimedia journalist. De afgelopen vijf jaar maakte ik vele verhalen in verschillende Afrikaanse landen die door zowel Nederlandse als internationale media gepubliceerd werden. Van het Algemeen Dagblad tot Al Jazeera, en van VPRO Bureau Buitenland tot de Sydney Morning Herald. Nu ik mij samen met mijn man en twee jonge kinderen voorbereid op een terugkeer naar Nederland kijk ik uit naar een nieuwe journalistieke uitdaging als onderdeel van een team. Daarom solliciteer ik graag op de functie van Online Journalist  bij Nieuwsuur.

Van A tot Z produceer ik mijn verhalen zelf, of het nou artikelen, fotoseries, radioreportages of korte video’s zijn. Veel werk verschijnt online, waarvoor ik op zoek ga naar de juiste combinatie van vertelvormen om een verhaal zo helder mogelijk neer te zetten. Deze multimediale productie over de kracht van klassieke muziek in een Keniaanse sloppenwijk is hiervan een goed voorbeeld. Hetzelfde verhaal leverde ik in een geheel andere vorm aan voor de website van Al Jazeera. Daarnaast maakte ik talloze nieuwsverhalen voor kranten, tijdschriften en radio die vaak ook online verschenen. Zoals deze radioreportage over de toenemende hoeveelheid Chinese talenscholen in de Keniaanse hoofdstad Nairobi en dit verhaal over een karateka die meer dan honderd mensen redde tijdens de genocide in Rwanda. Al mijn werk is te vinden op mijn website, tevens mijn online portfolio.

Zie hieronder een aantal voorbeelden van mijn werk. De fotografie voor de verhalen die ik maak verzorg ik zelf.

Multimediaal verhaal voor de VPRO en NPO3.

Reportage voor het Algemeen Dagblad.

Nieuwsverhaal voor de Sydney Morning Herald.

Reportage voor Runners World.

De afgelopen jaren berichtte ik vanuit Oost Afrika over veel verschillende onderwerpen, van cultuur tot sport, van politiek tot burgeroorlogen en van terroristische aanslagen tot klimaatverandering. De komende tijd wil ik me focussen op Nederland, zonder daarbij de rest van de wereld te vergeten. Nieuwsuur zou voor mij een plek zijn waar ik met mijn opgedane kennis en journalistieke ervaring kan bijdragen aan mooie en belangrijke publicaties. Ik houd van de verhalen achter de headlines, onverwachte invalshoeken en onderzoek doen om zo dicht mogelijk bij de waarheid te komen. Het is een geweldige kans om multimediaal te blijven werken en me tegelijkertijd verder te ontwikkelen als online journalist. Zo zou ik bijvoorbeeld vaker gebruik willen maken van interactieve tijdslijnen en infographics, illustraties, geografische kaarten en contact met de doelgroep via sociale media.

Als ik op dit moment als online journalist bij Nieuwsuur zou werken, dan zou ik bijvoorbeeld willen voortborduren op de reportage van 19 juni over de droogte in Siberië. Een online aanvulling op de reportage vanuit het Russische perspectief op klimaatverandering lijkt me interessant. In het artikel zou de jonge Russische klimaatactiviste Rita Naumenko centraal staan, die heldhaftig probeert de situatie in Siberië aan de kaak de stellen. Tegen de stroom in, want de regering gaat laconiek om met klimaatverandering en voor grootschalige duurzame aanpassingen in het Russische leven is nog weinig draagvlak.

Als Nieuwsuur op zoek is naar een ervaren multimediale maker voor het online redactieteam, dan bent u bij mij aan het juiste adres. Ik ben een flexibele, initiatiefrijke en creatieve verhalenverteller die nieuwe vaardigheden snel aanleert en zich snel onderdompelt in nieuwe thema’s. Ik hoop dat ik mijn motivatie verder toe mag lichten in een persoonlijk gesprek.

Ik kijk uit naar uw reactie.

Met vriendelijke groeten,

Eva de Vries.

RECENT POSTS